Η διαδραστική-διαδικτυακή εκδήλωση με Αχτσιόγλου-Τσακαλώτο

«Ανάπτυξη υπάρχει ΜΟΝΟ με το βλέμμα στην κοινωνία»: Με αυτό το σκεπτικό η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α’ Αθήνας διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, με ομιλητές την Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και συντονιστή Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, καθώς πολλές χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τη συζήτηση. 

Η εκδήλωση ήταν για πρώτη φορά διαδραστική. Οι άξονες της συζήτησης και η θεματολογία διαμορφώθηκαν μέσω ερωτηματολογίου, στο οποίο απάντησαν περισσότερα από 1.000 άτομα, ενώ διατυπώθηκαν περισσότερες από 350 ερωτήσεις προς τους ομιλητές. Από αυτήν την έρευνα προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα όχι μόνο για την εξέλιξη της συζήτησης, αλλά και για τα επίδικα της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε.

📍Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχαριστεί θερμά για τη συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό που συντόνισε τη συζήτηση, τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 που την μετέδωσε μέσω της σελίδας του στο facebook, καθώς και όσους και όσες συνέβαλαν στην προβολή, τον διευθυντή του σταθμού Νίκο Ξυδάκη και τους εργαζόμενους Μαρία Θανασσούλια, Ηρώ Κουμεντάκου, Μανόλη Πολέντα και Παντελή Νταβανέλο.

Στατιστικά στοιχεία

Παραθέτουμε τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν στο κοινό της εκδήλωσης:

Οι άξονες της συζήτησης

Ο δημοσιογράφος Φοίβος Κλαυδιανός που συντόνισε τη συζήτηση κατάφερε με εξαιρετικό τρόπο να ομαδοποιήσει τις περισσότερες από 350 ερωτήσεις του κοινού, ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες απαντήσεις από τους ομιλητές, που είχαν έτσι την ευκαιρία να ασκήσουν οξεία αντιπολιτευτική κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά κυρίως να παρουσιάσουν τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

🔘 Την πρώτη ενότητα της συζήτησης απασχόλησε η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μετά την πανδημία και εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις των ομιλητών για τις πολιτικές που εκτιμούν ότι θα είναι κυρίαρχες, αλλά και οι κίνδυνοι για νέα σκληρά μέτρα ή ακόμα και μνημόνια. Με βάση τα δεδομένα ότι τα επιτόκια ξεπέρασαν το 2,5% και έχουν ψηφιστεί πολύ μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες, τέθηκε το δίλημμα της μείωσης του «μαξιλαριού» ή της άμεσης επιστροφής σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

🔘 Στη συνέχεια η συζήτηση περιεστράφη στα ζητήματα της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, με αναφορές στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (που πολλές τέθηκαν και από τους πολίτες στην έρευνα) για αντιμετώπιση της ακρίβειας με μείωση ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης, αύξηση χαμηλών συντάξεων, διαγραφή των χρεών της πανδημίας, ελάφρυνση μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συζήτηση απασχόλησαν και τρία θέματα που τέθηκαν μετ΄ επιτάσεως από όσους συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο: α) Έντονα προοδευτικό φορολογικό σύστημα με φορολόγηση πλούτου και κερδών, β) Ανάκτηση του κρατικού ελέγχου των κοινωφελών επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ και γ) το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος.

🔘 Στην τρίτη ενότητα της συζήτησης τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν ΜΙΣΘΟΥΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΚΡΑΤΟΣ και ΣΤΕΓΑΣΗ. Αναλύθηκε η αύξηση κατώτατου μισθού και γενικότερα μισθών και το αν θα είχε αντίκτυπο στην ανεργία. Επίσης συζητήθηκε η δέσμευση και η άμεση εφαρμογή για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και η δυνατότητα να αλλάξει γρήγορα το σκηνικό εργασιακού μεσαίωνα και να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και οι αντεργατικοί νόμοι, όπως έγινε στην Ισπανία. Δόθηκαν απαντήσεις στην αγωνία του κόσμου για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, στο αν τα επόμενα χρόνια μπορούμε να έχουμε μια ριζικά νέα εικόνα σε αυτούς τους τομείς, όπως και στον πολιτισμό. Πολύ μεγάλη αγωνία καταγράφηκε στην έρευνα για το θέμα της στέγασης, για το οποίο διατυπώθηκαν από τους ομιλητές συγκεκριμένες προτάσεις.

🔘Στην ενότητα ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΌΤΗΣΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ παρουσιάστηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Ταμείο Ανάκαμψης και την παραγωγική δομή της χώρας, αλλά και για την πράσινη μετάβαση με δεδομένες και τις μεγάλες κοινωνικές διαμαρτυρίες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών οπουδήποτε, εξορύξεις, βίαιη απολιγνιτοποίηση.

🔘 Στην πέμπτη ενότητα τέθηκαν τα ζητήματα ΛΕΙΤΟΥΡΓIΑΣ του ΚΡΑΤΟΥΣ, η απονομή της δικαιοσύνης, η αξιοκρατία, αλλά και τα θέματα διαφθοράς, δεδομένου ότι στο ερωτηματολόγιο αρκετοί έθεσαν τα θέματα της απονομής δικαιοσύνης, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αναφορά έγινε και στη σκανδαλολογία ως αντιπολιτευτική στρατηγική.

🔘 Ακολούθησε η συζήτηση για ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν το αν θα αντέξει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανοίξει θέματα εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας ή θα πρέπει να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Αλλά και το αν θα υπήρχε πολιτικό όφελος αν προχωρήσουν αυτές οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Συζητήθηκαν η άρση των έμφυλων διακρίσεων, ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας, η αστυνομική αυθαιρεσία, η θετικότερη αντιμετώπιση των προσφύγων.

🔘 Στην έβδομη και τελευταία ενότητα της συζήτησης διατυπώθηκαν απόψεις για την ΠΟΡΕΙΑ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς το 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ και το θέμα των συμμαχιών. Διατυπώθηκαν απόψεις για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τον προσυνεδριακό διάλογο και τον τρόπο που αυτός διεξάγεται και για τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η διαδραστική-διαδικτυακή εκδήλωση με Αχτσιόγλου-Τσακαλώτο

Τα σχόλια είναι κλειστά.